Mijn werkwijze als wandelcoach

Als wandelcoach houd ik erg van wandelen, dus dit is – zoals te verwachten – een vast ingrediënt van mijn werkwijze! Dit wil echter niet zeggen dat we na een coachtraject klaar zijn voor de Nijmeegse vierdaagse. Het gaat voor mij niet om de afstand die we afleggen, maar om de kwaliteit van de wandeling. Soms kan het daarom nodig zijn om heel rustig te lopen, stil te staan, of zelfs de hele sessie te zitten.

De natuur als coach

Een voordeel van coaching in de natuur boven coaching tussen vier muren is dat de natuur als het ware meedoet als derde partij. Het landschap, de seizoenen, de dieren, het weer … Ze laten je ervaren dat alles zijn eigen ritme heeft en precies is zoals het moet zijn. Tijdens de sessies maken we gebruik van de symboliek en de metaforen uit de natuur.

Ervaringsoefeningen

Ik werk graag met ervaringsoefeningen, waarin jij gaat voelen wat voor jou klopt. In een moeilijke keuzesituatie wijzen we bijvoorbeeld twee plekken aan in de natuur die voor situatie X en Y gelden. Je stapt dan als het ware in de situatie. Door te voelen en observeren wat er gebeurt, krijg jij helderheid over wat je moet doen.

Meditaties en visualisaties

Soms maak ik gebruik van geleide meditaties en visualisaties. Door je te ontspannen en over te geven aan mijn verhaal, kom je in contact met een diepere laag in jezelf. Je zult wellicht verrast worden door de inzichten die daar op je wachten.

Luisteren en spiegelen

Uiteraard zullen we ook praten. Maar ik zal vooral heel goed luisteren. Luisteren naar jouw verhaal en je waar nodig hierin spiegelen.

Creatieve werkvormen, intenties, rituelen

Verder werk ik graag met creatieve werkvormen (zoals (natuur)collages, vision boards, schrijfopdrachten) en met intenties en rituelen. Intenties en rituelen helpen je bij het loslaten van iets, maar ook als je iets naar je toe wilt trekken, bijv. een nieuwe baan.

Huiswerk

Soms geef ik je huiswerk mee, zodat je ook tussen de sessies door jezelf voedt en beweegt in je nieuwe richting.

Laat het proces het werk doen

Mijn ervaring is dat een verandering niet sneller gaat dan zij gaat. Net zoals in de natuur alles een eigen tijd en ritme heeft, geldt dat ook voor onze innerlijke natuur. Wil je een verandering in je leven, dan zal dit stap voor stap gaan. Mijn trajecten zijn er daarom op gebaseerd om elke sessie een stap te zetten in dat veranderingsproces.