Alles in de natuur heeft een eigen ritme – dus wij ook. Steeds meer besef ik dat wij net zo goed natuur zijn. Dat ook wij seizoenen hebben, golven, pieken en dalen. Dat we soms linksom willen en dan weer rechts, enkel omdat we dit van binnenuit zo voelen. Dat er iets leidends is, een dragende kracht, dat verder reikt dan ons denken. Dat sturing geeft aan ons leven, als een soort innerlijk kompas. We hoeven het niet te begrijpen, het is er gewoon. Te ervaren als je er voor open staat.
Alles is in beweging
Er zijn kleine ritmes en grote, en vanalles daartussen. Er zijn de oneindige planetaire bewegingen en de grote cycli in de natuur. Er zijn de maatschappelijke tendensen door de eeuwen heen, die elkaar opvolgen als golven. Er zijn de seizoenen en het ritme van de maan. Maar er zijn ook onze eigen ritmes, door de jaren heen, weken, dagen. Ons waak- en slaapritme, onze maanstonde, en niet te vergeten: onze ademhaling.
Ons meest wezenlijke deel
Ons ritme is eigenlijk het meest intieme wat we hebben. Het is onze verbinding met het grotere, met daar waar we vandaan komen. Het is het meest natuurlijke, wezenlijke en authentieke deel van wie wij zijn. Maar toch. Als het dan zo belangrijk is, waarom is het dan zo lastig om hierin mee te bewegen, om er contact mee te maken, om het gewoon toe te laten?
Kink in de kabel
Er zijn allerlei redenen waarom we zo ver verwijderd zijn geraakt van ons eigen ritme, onze eigen natuur. Vaak onbewust en onbedoeld staan we bloot aan allerlei vormen van stress. Deze zijn erg belastend voor ons lichaam en verstoren de verbinding met ons innerlijke anker. Denk bijv. aan:
- De 24-uurs economie. Als we willen kunnen we altijd ‘aan’ staan. We komen moeilijker tot echte rust en worden geleefd door onze agenda en verplichtingen.
- Lichtvervuiling en het licht van computers, etc., waardoor ons lijf niet meer weet of het dag of nacht is.
- De grote focus op het denken, ten koste van het voelen, ervaren en waarnemen van wat ons lichaam ons wil vertellen.
- Slechte voeding: dat we ons lichaam eerder vullen dan echt voeden, waardoor het harder moet werken om in conditie te blijven.
- Onnatuurlijke stoffen, zoals zware metalen, pesticiden, straling van apparaten (‘elektrosmog’) en chemische medicatie. Deze komen in ons systeem via onze huid, energieveld, adem en erfelijkheid, en belasten ons lijf.
- Druk voelen om ‘in het plaatje’ te passen. Jezelf onderdrukken knelt je natuurlijke stroom af.
- Trauma. Onverwerkte ervaringen kunnen zich vastzetten in je lijf waardoor delen als het ware bevroren zijn. Hierdoor is het lastiger om goed te voelen.
- Te weinig in de natuur komen: hierdoor mis je de frisse lucht en het dieper ademhalen, de natuurlijke ritmes en de zachte energie. Al deze dingen brengen rust en herinneren ons aan wie we echt zijn.
Vrij stromen
Om weer vrij te stromen en ons thuis te voelen in ons zelf, mogen we beseffen dat we zelf ook natuur zijn. Dat het mogelijk is om stap voor stap de weg terug te maken – puur door zo nu en dan stil te staan bij onszelf. Wat wil ik van binnen, wat is mijn natuurlijke neiging? Volg je plezier hierin, dat is een goede leidraad… 🐳
“Follow your own rhythm.”
Jouw natuur
Petra Schuijling
T: 06 167 720 99
M: [email protected]
KvK: 73504327
Bank: NL64TRIO0379504499
© 2023 Jouw natuur
Alle rechten voorbehouden
Nieuwsbrief
In verbinding blijven…?!
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang rustpuntjes en inspiratie over leven naar je eigen natuur.
Dank aan
Illustraties: Judith Brandts
Fotografie: Dyve Media en Petra Schuijling
Website en vormgeving: Dyve Media, Ineendag.online en Petra Schuijling
Teksten: Petra Schuijling